Wat is werkgeluk?

Door te investeren in werkgeluk kun je als werkgever bijdragen aan de tevredenheid, betrokkenheid en productiviteit van je medewerkers. Maar wat is werkgeluk eigenlijk?

Wat is werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Wat werkgeluk beïnvloedt

Werkgeluk is het gevoel van voldoening en plezier dat mensen ervaren in hun werk. Het gaat niet alleen om het hebben van een baan, maar om de mate waarin iemand zijn of haar werk als zinvol en waardevol ervaart. Werkgeluk wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de werkomgeving, de relaties met collega’s en leidinggevenden, de inhoud van het werk en de balans tussen werk en privéleven. Net als geluk in het algemeen is werkgeluk ook heel persoonlijk. Iedereen heeft iets anders nodig om een gevoel van geluk te ervaren.

Een belangrijk aspect van werkgeluk is het gevoel van autonomie en controle over het werk. Mensen die het gevoel hebben dat ze invloed hebben op hun werk en de manier waarop ze hun taken uitvoeren, zijn over het algemeen gelukkiger in hun werk. Daarnaast speelt de relatie met collega’s en leidinggevenden een belangrijke rol. Een prettige en ondersteunende werkomgeving waarin mensen zich gewaardeerd voelen en feedback krijgen, draagt bij aan werkgeluk.

Werkgeluk heeft niet alleen voordelen voor de medewerker zelf, maar zeker ook voor de organisatie. Gelukkige medewerkers zijn namelijk productiever, creatiever en minder vaak ziek. Ook is er minder verloop van personeel en zijn je kosten voor werving en selectie lager.

Er zijn verschillende manieren waarop je als werkgever kunt bijdragen aan het werkgeluk van je medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving, goede arbeidsvoorwaarden, opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden en een goede balans tussen werk en privéleven. Ook het bieden van erkenning en waardering voor het werk dat mensen doen, kan bijdragen aan werkgeluk.

Ons model voor werkgeluk

We hebben veel onderzoek gedaan en doen dat nog steeds naar werkgeluk. Zo zetten we bij werkgevers de werkgelukscan uit en hebben we werkgeluk tot een belangrijk onderdeel van ons employer brandonderzoek gemaakt. In het model hiernaast zie je de 6 basisbehoeften van de mens staan. We hebben ons hierin laten inspireren door Abraham Maslow en Anthony Robbins. Hun universele behoeften van de mens hebben we vertaald naar de werkvloer. Dit zijn de 6 basisbehoeften:

 1. Zekerheid
 2. Variatie
 3. Waardering
 4. Connectie
 5. Groei
 6. Bijdrage
Werkgeluk Employer Brander

Deze behoeftes zijn geformuleerd vanuit wetenschappelijk onderzoek en inzichten vanuit NLP. Er zit een filosofie achter deze aanpak: hoe gelukkiger je medewerkers, hoe sterker je employer brand. Je medewerkers vormen namelijk je employer brand vanuit hun inzet, betrokkenheid, connectie met de organisatie en mate van werkgeluk. Ervaren medewerkers dat de organisatie oog heeft voor hun werkgeluk, dan vergroot dat hun enthousiasme over hun werkgever en dat communiceren zij vervolgens naar buiten. Dan zullen zij als ambassadeurs van de organisatie positieve signalen uitzenden, waarmee zij nieuw talent aantrekken.

Wat is werkgeluk?

Hoe vergroot je werkgeluk?

Je kunt als werkgever al snelle stappen zetten om het werkgeluk te vergroten. Wat denk je van:

 • Een gezonde werkomgeving: Een schone, goed geventileerde en veilige werkomgeving kan bijdragen aan het welzijn van medewerkers. Het creëren van een gezonde werkomgeving kan onder andere door goede werkplekken, ergonomische bureaustoelen, voldoende licht en ventilatie.

 • Het stimuleren van ontwikkeling en groei: Bied medewerkers voldoende kansen om zich te ontwikkelen en te groeien. Het aanbieden van trainingen, workshops of het mogelijk maken van cursussen kan bijdragen aan de persoonlijke en professionele groei van medewerkers.

 • Prestaties waarderen: Het geven van erkenning en waardering voor het werk dat medewerkers doen kan hen motiveren en bijdragen aan hun werkgeluk. Dit kan door middel van persoonlijke feedback, een compliment of een leuke attentie.

 • Een positieve werkcultuur: Een positieve werkcultuur kan het werkgeluk van medewerkers vergroten. Dit kan onder andere door medewerkers te betrekken bij beslissingen, open communicatie te stimuleren, en aandacht te besteden aan teamwork.

 • Flexibiliteit: Het bieden van flexibiliteit in werktijden en werklocaties kan het welzijn van medewerkers versterken. Dit kan bijvoorbeeld door thuiswerken mogelijk te maken, flexibele werktijden te hanteren, en verlofregelingen te bieden.
 • Een goede balans tussen werk en privéleven: Dit kan onder andere door voldoende verlofregelingen, flexibele werktijden, en aandacht te besteden aan de werkbelasting van medewerkers.
 • Een gezonde levensstijl: Dit kan onder andere door het bieden van gezonde maaltijden en snacks, het faciliteren van sport- en fitnessactiviteiten, en aandacht te besteden aan het mentale welzijn van medewerkers.
 • Je medewerkers wijzen op ons platform Experts in Engagement, waar ze allerlei tips & tricks vinden om hun werkgeluk te vergroten.

Meer informatie?

 

 

Ben je nieuwsgierig of we iets voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden. En geloof ons, dat hoeft niet veel te kosten. Soms is een korte training of een snelle werkgelukscan al een schot in de roos. Mail naar:
vraag@employerbrander.nl of bel naar 035 234 04 04

Werkgeversmerk