Kleur is een krachtige tool die veel invloed heeft op ons humeur, emoties en gedrag. Met de juiste kleuren kun je een werkplek aangenamer maken en de concentratie en productiviteit van je medewerkers verbeteren. Kleur op de werkvloer is een absolute must.

Welke kleur vergroot jouw werkgeluk?

Wist je dat verschillende kleuren verschillende effecten op ons hebben? Rood bijvoorbeeld kan opwindend en energiek zijn, terwijl blauw juist rustig en ontspannend is. Geel kan ons blij maken, terwijl groen ons een gevoel van voorspoed en welvaart geeft.

Kleuren hebben ook fysieke voordelen. Groen bijvoorbeeld is een kleur die stress vermindert en kan helpen bij het reguleren van onze ademhaling en hartslag. Rood stimuleert daarentegen de hersenen en kan helpen bij het verbeteren van de focus en concentratie.

Kleur op de werkvloer

Bedenk eens wat je dus met kleuren kunt bereiken in de werkomgeving. Voor werkplek is het belangrijk om een goed kleurenschema te kiezen dat past bij het doel en de sfeer van de ruimte. Een te hectische of onrustige omgeving kan leiden tot vermoeidheid, terwijl een te saaie omgeving kan leiden tot verveling en gebrek aan motivatie.

Kleuren kunnen ons humeur beïnvloeden door ons onderbewustzijn te beïnvloeden en verschillende emoties en associaties op te roepen. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat kleuren ook afhankelijk zijn van persoonlijke voorkeur en culturele achtergrond en dat verschillende mensen anders kunnen reageren op dezelfde kleur. Heb je plannen om de sfeer in de werkomgeving een boost te geven, vraag dan eens rond naar wat mensen prettig zouden vinden. Zo wordt het ook echt een werkplek voor iedereen.

Het effect van kleur

Zoals je al zag kun je veel effecten creëren met verschillende kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld creativiteit en productiviteit stimuleren. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van kleur op de werkvloer kan leiden tot een hogere motivatie en een hogere kwaliteit van het werk. Zelf merken we bij ons op kantoor dat mensen vooral heel blij worden van alle groene planten. Dat geeft een meer huiselijke sfeer, waar mensen zich echt thuis gaan voelen.

Kleur op de werkvloer

Zoals gezegd is het dus ook belangrijk om te kijken naar de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de medewerkers. Sommige medewerkers kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij een rustige omgeving met zachte kleuren, terwijl anderen juist gebaat zijn bij felle kleuren die de energie verhogen. Het effect van kleur op de werkvloer kan ook afhankelijk zijn van de branche en de cultuur van het bedrijf. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van kleuren op de werkvloer.

Kleur op de werkvloer

Hoe pas je kleuren toe op de werkvloer?

Voor de verschillende kleuren kun je allerlei manieren vinden om te verwerken in de werkomgeving. Ik geef je een aantal voorbeelden:

 • Accentmuur: Schilder één muur in de ruimte als accentmuur. Dit kan helpen om een focuspunt te creëren en de ruimte visueel interessanter te maken.
 • Meubels: Kies meubels in specifieke tinten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bank, fauteuil of een gele eettafelstoel. Dit kan helpen om een statement te maken en kan een kalmerend effect hebben op de ruimte.
 • Accessoires: Voeg gekleurde accessoires toe aan de ruimte, zoals kussens, gordijnen, vazen of kunstwerken. Zo verwerk je de kleur subtiel in de ruimte en creëer je een ontspannen sfeer.
 • Vloerbedekking: Kies voor bijvoorbeeld blauwe vloerbedekking, zoals een tapijt of een vloerkleed. Dit verbindt de ruimte visueel en heeft een rustgevend effect.
 • Behang: Kies voor behang met een gekleurd patroon, bijvoorbeeld met een abstracte of geometrische print. Dit kan de ruimte visueel interessanter maken en geeft een moderne uitstraling.

Wat doen die kleuren nu precies voor medewerkers?

Ik ga even uit van een aantal hoofdkleuren, waarbij je ook kunt werken met afgeleiden daarvan als je iets wilt nuanceren.

 • Blauw: Blauw wordt vaak geassocieerd met kalmte en stabiliteit en kan daarom helpen om stress te verminderen op de werkvloer. Het kan ook de productiviteit verhogen en creativiteit bevorderen. Hiervoor kun je dus verschillende tinten blauw gebruiken, van wat donkerder tot de lichtere varianten.
 • Groen: Groen wordt geassocieerd met natuur en kan helpen om een gevoel van rust en kalmte te creëren. Het kan ook helpen om vermoeidheid te verminderen en concentratie te verbeteren. Planten doen het om deze reden ook altijd erg goed in de werkomgeving.
 • Geel: Geel is een heldere en vrolijke kleur die kan helpen om een positieve sfeer te creëren op de werkvloer. Het kan ook helpen om de creativiteit te stimuleren en de focus te verbeteren. Dit is dus briljant voor overlegruimtes, waar mensen brainstormen.
 • Rood: Rood kan helpen om de alertheid te verhogen en kan nuttig zijn in situaties waar snelheid en nauwkeurigheid van belang zijn. Te veel rood kan echter ook overweldigend zijn en stress veroorzaken.
 • Paars: Paars wordt vaak geassocieerd met luxe en royalty en kan helpen om een gevoel van comfort en warmte te creëren. Het kan ook helpen om angst te verminderen en een gevoel van rust te bevorderen.
 • Neutraal: Neutrale kleuren zoals grijs en beige kunnen helpen om een gevoel van professionaliteit en formaliteit te creëren op de werkvloer. Ze kunnen ook helpen om afleiding te verminderen en de focus te verbeteren. Voor bijvoorbeeld hoogsensitieve mensen zijn deze rustige kleuren vaak fijner dan hardere, primaire kleuren.
Kleur op de werkvloer

Kleur op de werkvloer vanuit je huisstijl

Wil je je werkgeversmerk een extra boost geven? Kijk dan eens of je de kleuren van je merk kunt verwerken in de werkplekken. Wij deden dat via panelen op de muren in de kleuren en vormen van ons logo. Nu is dat de kleur groen, dus voelt dat ook direct prettig aan. Heb je nu niet de meest aangename kleuren in je huisstijl om een muur mee te schilderen, ga dan voor accessoires in de juiste kleur. Laat bijvoorbeeld bekers of kussens bedrukken met het logo. Kleur op de werkvloer doet wonderen. Hoe dan ook, voeg vooral wat kleur toe aan het (werk)leven en laat je verrassen door de effecten.

 

Lees vooral ook onze andere artikelen.